Fortificații, morminte tumulare și urme de locuire preistorice; urme ale unor exploatări aurifere de suprafață din Epoca Bronzului, dar și din Antichitatea daco-romană; sisteme de exploatare subterană a aurului și argintului din epocă romană și, după cum se presupune, chiar de dinainte de cucerirea romană; vaste rețele de explorare și exploatare alcătuite din galerii și camere de extracție, mereu amplificate până în perioada modernă și contemporană; o plasă densă de poteci și drumuri pentru transportul minereului; tăuri – peste 100 – răspândite pe coastele din jur, legate cu canale de aducțiune și dirijare a apei de morile pentru măcinarea minereului, șteampuri de-a lungul văilor Roșiei și Cornei.
Târgul minier cu palatul administrativ de pe vremea lui Franz Joseph, cluburi, prăvălii, ateliere, școli de meserii, bisericile celor cinci confesiuni cu școlile lor; casele tradiționale cu târnaț ascunse în spatele fațadelor pieței centrale și ale străzilor din jurul ei, desenate după modele din orașele imperiuli, toate legate în rețeaua maurilor.
Pădurile și pâlcurile de brazi, șirurile de arbuști care delimitează parcelele, pajiștile bogate în varii specii de plante, vegetația lacustră din jurul tăurilor, conul vulcanic al Cârnicului, cu Piatra Corbului și Piatra Despicată declarate monumente ale naturii, colțurile stâncoase ale versanților.
Acestea sunt părțile, de neatins, ale unui peisaj cultural – secvență esențială a mediului istoric românesc.
Distrugerea care ar fi adusă de un proiect minier în carieră deschisă nu poate fi recuperată. Nu poate fi compensată prin construirea de replici, nu poate fi ascunsă prin reconstrucții de peisaj sau prin conservarea fragmentară aleatorie. Text: Ștefan Bâlici
11:00 Vizită Galeriile Romane și Muzeul Mineritului (La sfârșit de tur se plătește o taxă de vizitare în valoare de 10 lei/persoană)
13:00 Prânz
14:00 Turul Satului și a Monumentelor Naturale
Centrul Istoric – Casina Str. Siciliană – Catalina Monulesti – Casa Manta – Tăul Brazi – Platoul Cârnic, Piatra Corbului, Sfinx, Piatra Despicată, Cariera Cetate, Biserica Romano-Catolică.
18:00 Cină
20:00 Seară de film + degustare de plăcinte tradiționale
Visit Roșia Montană a ales să funcționeze folosind principiul Economiei Darului, deoarece activitățile și evenimentele oferite, prin bucuria și entuziasmul pe care le produc, au o valoare pe care noi nu putem să o măsurăm exact. Astfel, participanții sunt liberi să evalueze valoarea acestora pentru ei înșiși și să contribuie la Visit Roșia Montană cu suma pe care consideră că o merită activitățile desfășurate de noi.
Principiul Economiei Darului se aplică și pentru prânz și cină.
Cât timp durează un astfel de tur?
Ce să-mi aduc?
Ce se întâmplă dacă plouă?
Pot să merg cu copiii în tur?
Ne vom asigura în orice moment pentru ca tu să fii în siguranță pe toată durata turului, dar tu ești responsabil pentru acțiunile tale. Nu suntem responsabili în caz că te accidentezi, în caz că pierzi un bun sau pentru alte probleme din timpul turului. Când confirmi rezervarea vei primi un e-mail în care îți amintim acest aspect, iar prezența ta în tur înseamnă că tu și împreună cu ceilalți din grupul tău, ați citit, ați înțeles și ați fost de acord cu acești termeni și condiții.
Dacă vrei să petreci mai mult timp în Roșia Montană, îți putem recomanda câteva variante de cazare. Fie că îți dorești gazde primitoare, confort sau experiența autentică a vieții într-o fermă, noi te putem îndruma spre localnicii care oferă găzduire și astfel vei găsi ceea ce ți se potrivește cel mai bine.
Dă-ne un telefon la 0721 771 XXX sau scrie-ne la cazare@visitrosiamontana.com .